0642880820 (woensdagen - 0638001782) info@dansschoolfresh.com

Breakdance Workshop

Wat is Breakdance?

Wat is Breakdance?

Breakdance, ook bekend als breaking of b-boying, is een dansstijl. Het vormt samen met Rap, Grafitti en DJ-en de vier elementaire onderdelen van hiphop

Breakdance is ontstaan eind jaren 1970, begin jaren 1980 in de zwarte achterstandswijken in New York. Dj’s in die tijd, zoals Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash en DJ Kool Herc, begonnen draaitafels en een mixer te gebruiken om zo de break van een nummer eindeloos door te laten draaien (hier is de naam van afgeleid). Breakdance was uitgevonden om te dansen op deze nieuwe muziekstijl, die eerst bekendstond als electro, en zich later ontwikkelde tot Hiphop en Rap

Binnen breakdance (en globaal bij hiphop) draait het om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. Als Breakdance-danser een move van een ander ‘steelt’ wordt dat biten genoemd. Binnen een battle wordt dit uitgebeeld door met beide armen op elkaar te slaan (het zou dus een mond voor moeten stellen). Originaliteit komt vaak terug in de hiphop.

Een b-boy (“break boy” of “boogie Boy”) is iemand die, op de instrumentale muziek van de scratchende dj, zijn unieke dansbewegingen laat zien binnen een cirkel van mensen, binnen de hiphop wordt zo’n cirkel een cypher genoemd.

Volgens veel b-boys is er een verschil tussen een “breakdancer” en een “b-boy”. Een ‘echte’ b-boy is voortdurend met de dans bezig, traint meerdere keren in de week, is actief op jams en battles en is duidelijk herkenbaar aan zijn stijl, ook wanneer hij (of zij) niet aan het dansen is. De meeste dansers noemen zichzelf dan ook liever een b-boy dan een breakdancer.

Jams

De b-boys (breakdancers) doen ook mee aan verschillende competities. Dit zijn vaak regionale bijeenkomsten die b-boy jams genoemd worden.

Op een jam draait het om twee dingen: battlen en jammen. De battles zijn het hoofdonderwerp van de dag, maar tussen de verschillende rondes is er de mogelijkheid voor anderen om de dansvloer te gebruiken om te jammen, hun nieuwe setjes te showen, etc.

Enkele bekende Nederlandse en Belgische jams zijn Jammin’ on Beat (NL, maar tegenwoordig ook uitgebreid naar België, Spin-off (idem), DubbelZoDwars (NL) en Unbreakable (BE). Naast de regionale jams zijn er ook grote jams. De bekendste daarvan is Battle Of The Year (BOTY), dat vroeger bekendstond als de grootste en belangrijkste jam van het jaar. Battle of the Year had verschillende voorronden per land of regio (bijvoorbeeld BOTY Asia, BOTY Germany, BOTY BeNeLux, etc.). Tegenwoordig zijn er andere jams en competities bijgekomen, waaronder de Red Bull BC One (tevens meerdere voorronden), UK B-boy Championships, R-16 (Korea), Freestyle Session en het Nederlandse IBE(International Breakdance Event, georganiseerd in Heerlen.

Battles

Een van de belangrijkste aspecten van breakdance zijn de battles. Hierin dansen 2 of meerdere b-boys tegen elkaar om te bewijzen wie het beste is.

Dit wordt meestal door een jury (Judge) bepaald. Bij de ouderwetse manier van jureren bestaat deze jury uit 3 of 5 mensen. Na de battle, waarbij meestal van tevoren het aantal runs is afgesproken, wordt er tot 3 geteld en dan moet de jury hun beslissing nemen. Elk jurylid kan individueel een stem uitbrengen door naar rechts of naar links te wijzen. Vaak hebben ze ook de mogelijkheid om onpartijdig te stemmen door hun armen te kruisen. In dat geval kan er dus een gelijkspel (tie) ontstaan. Hierop moeten de dansers nog een keer dansen, allebei krijgen ze meestal nog één run waarna opnieuw gestemd moet worden. Vaak heeft de jury dan geen mogelijkheid meer om niet te stemmen. Het nieuwe systeem is gebaseerd op vijf verschillende invalshoeken van breakdance: Foundation (draait om de dans, stijl, voetenwerk, etc.), Originality, Dynamic (techniek), Execution (hoe goed en clean was je run) en de laatste Battle (laat je zien dat je beter bent dan de ander). De jury geeft punten per invalshoek en de danser met de meeste punten wint. De jury bestaat meestal ook uit breakdancers die van tevoren een kleine run doen (showcase) om te laten zien wat ze zelf in huis hebben.

In een battle waarin 4 of meer mensen dansen (oftewel alles wat niet 1on1 is), kunnen de dansers routines en commando’s gebruiken. Een routine is een dans met 2 of meerdere dansers tegelijk (normaal gesproken dans je dus in je eentje), met de bedoeling te laten zien dat je ook samen met iemand anders on-beat kan dansen, het is een soort uitdaging naar de ander toe. Deze routines worden gekenmerkt door het show-effect, wanneer een crew een show moet maken worden veel van deze routines daar dan ook in verwerkt. Commando’s zijn vooraf afgesproken bewegingen om de run aan jouw kant van de crew te houden. Als de ene danser bijvoorbeeld klaar is met dansen dan kan hij bijvoorbeeld een achterwaartse koprol doen, vervolgens springt een ander lid van zijn crew met een koprol in de dansvloer, waardoor de tegenpartij geen kans heeft gehad om te dansen en daardoor nog een set moeten wachten, wat natuurlijk nadelig is.

Moves

Bij breakdance zijn ontelbaar veel verschillende moves ontwikkeld. Ze zijn op te delen in een aantal categorieën.

Zo heb je het footwork waarbij het gaat om de snelle pasjes op handen en voeten over de grond, hierbij wordt vaak een cirkelvormige beweging gevolgd. Daarnaast heb je de toprocks. waarbij staand wordt gedanst. Belangrijk is het goed dansen op de muziek. De accenten zijn erg belangrijk en door het pakken van deze accenten (bijvoorbeeld door een beweging te maken precies op het accent) kan de ‘status’ van de danser stijgen. Een andere vorm van breakdance zijn dePowermoves. Van deze moves zijn enkele voortgevloeid uit het turnen, bijvoorbeeld de flare. Het zijn acrobatische series waarbij vaak slechts met de handen en schouders de grond wordt aangeraakt. Veel setjes of runs bevatten freezes. Dit zijn momenten in de run dat de danser, met gebruik van de armen, niet meer beweegt (‘bevroren’ is). Deze vergen vaak veel kracht en zijn vaak variaties van de handstand.

Breakdance heeft allerlei bewegingen overgenomen uit onder andere traditionele Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Brazilliaanse vechtsport Capoeira.

Alle workshops kunnen bij ons of bij u op locatie worden gegeven

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.
Contact