0642880820 (woensdagen - 0638001782) info@dansschoolfresh.com

Van ‘The Bronx’ naar Weert!

In de jaren 70 ontstond in de Bronx, New York, de inmiddels wereldwijde HipHop cultuur.
HipHop wordt gedefinieerd door vier belangrijke elementen: Rappen, DJ-en, breakdance en graffiti.

Waar vroeger breakdancers voornamelijk op straat dansten en graffiti in Amerika werd gezien als een groot vandalisme-probleem, is het nu niet meer weg te denken.
Niet alleen breakdance maar ook de verwante stijlen streetdance en ‘hiphop-dans’ behoren anno 2020 tot de populairste dansstijlen.
Graffiti is inmiddels erkend als kunstvorm en heeft zijn eigen legale graffiti plekken door heel het land.

In plaats van op straat wordt er tegenwoordig binnen de muren van grote dansstudio’s, gymzalen of jongerencentra gedanst
Ook steden zetten steeds vaker in op de ontwikkeling en instandhouding van de HipHop / Urban cultuur.
Een van deze steden is de gemeente Weert.

Graffiti artiesten worden al enige tijd actief ingezet om Weert op verschillende plekken op te fleuren met mooie graffiti en street-art kunstwerken.
Er is zelfs een openlucht graffiti/street-art museum onder de Boshoverbrug, genaamd ‘Het Zuilen Kabinet’. Vanwege dit initiatief van Geert Loijen en Angelo Martinus worden professionele artiesten uit binnen- en buitenland uitgenodigd om een van de zuilen te beschilderen.

Weert ondersteunt daarnaast ook een topsport programma van de breakdance groep Fresh Allstars. Deze ‘Olympic Class’ is speciaal in het leven geroepen om dansers klaar te stomen voor de Olympische Spelen in 2024, aangezien breakdance dan voor de eerste keer wordt opgenomen in het programma.

Tijdens de coronacrisis vinden dans en graffiti elkaar weer net als vroeger, op straat!
Er mag op dit moment namelijk nog steeds niet binnen worden gesport, maar wel buiten (uiteraard onder strikte voorwaarden).
De dansers van Dansschool Fresh hebben vorige week groen licht gekregen van de gemeente om hun danslessen voort te zetten onder de Boshoverbrug.

Honderden dansers zijn op 5 mei gestart met het volgen van buitenlessen bij ‘Het Zuilen Kabinet’. Stuk voor stuk waren ze onder de indruk van de kunstwerken en de coole plek die hier in Weert is gecreëerd.
De dansactiviteiten zullen vanwege de coronamaatregelen nog zeker tot 1 juni worden aangehouden.

Een kijkje nemen is vanwege groepsvorming echter niet handig en ouders die hun kinderen komen brengen worden vriendelijk doch dringend verzocht direct weer richting huis te gaan.
Om de Weertenaren toch een vleugje hiphop mee te geven werden er een aantal filmpjes en foto’s gemaakt.

Meer informatie over graffiti in Weert is te vinden op de Instagram en Facebook pagina’s van ‘Het Zuilen Kabinet’
Workshops of kinderfeestjes graffiti zijn te boeken via www.freshworkshops.nl
Ook kun je nu direct meedansen door je aan te melden voor een gratis proefles! Aan te vragen via ons contactformulier.